Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

Övervakar vattenkvaliten on line

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Publicerad av
Peter Höök - 12 jan 2016

Uponor Corporation har förvärvat hela aktieinnehavet i ett finskt nystartat företag som specialiserat sig på online-övervakning av vattenkvalitet. Företaget NWater Oy, inledde sin verksamhet i Tammerfors, Finland år 2012, och har utvecklat en unik och revolutionerande teknik för online-mätning av vattenkvalitet. Tekniken bygger på sensorer som i realtid känner av och mäter vattenburna partiklar och mikrober. För närvarande är tekniken fortfarande i en utvecklingsfas, men Uponor inriktar sig på kommersialisering av tekniken de kommande åren.

En av Uponor strategiska fokusområden när det gäller ny affärsutveckling är vattenkvalitet och hygien, vilka båda är av allt större betydelse i dagens samhälle.

– Idag mäts vattenkvalitet oftast genom att ta prover, vilket oftast ger resultat några dagar efter provtagningen. Den nya NWater-tekniken gör det möjligt att övervaka vattenkvaliteten online och på så sätt skapa ett system för tidig varning. Vid akuta fall kan konsumenterna varnas snabbt, vilket gör vattenförsörjningen mycket mer risksäker än idag. Fördelar i konsumenthälsa och kostnader kan vara enorma, säger Ilari Aho, vp - New Business Development på Uponor i ett pressmeddealnde.