Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

Omfattande renoveringsprojekt längs Göta kanal

Foto: Göta kanalbolag
Foto: Göta kanalbolag
Publicerad av
Peter Höök - 18 jan 2016

Ett av de mest omfattande kajrenoveringsprojekten längs Göta kanal i vinter kommer att utföras vid kajen i Motala hamn. Den nyrenoverade kajen kostar närmare 4 miljoner och beräknas stå klar i april.

Kajen ut mot Vättern har varit avspärrad sen ett år tillbaka, då man upptäckte slukhål som vittnade om risk för ras. Arbetet ingår i det kajrenoveringsprojekt som startades 2011. Den totala kostnaden för kajen i Motala hamn är beräknad till cirka 3,9 miljoner kronor och väntas stå färdig i april.

Arbetet med kajen har påbörjats. En tillfällig avspärrningsvall byggs nu upp i vattnet och därefter kan kajen torrläggas. Den nuvarande kajen tas bort och byggs upp igen med granitstenar för att återfå sin funktion och området öppnas därefter upp igen.

– Renoveringen sker med varsamhet och kajen byggs upp för att efterlikna originalet. Den nya kajen kommer bli mer beständig och tåla påverkan från vattnet på ett bättre sätt, säger Henrik Remmerfelt, Anläggningschef på Göta kanalbolag i ett pressmeddelande.

– Renoveringen av kajen i Motala hamn är en förutsättning för de framtida planer vi har i hamnområdet. Genom det arbete vi nu gör ökar vi tillgängligheten i hamnen igen och stärker besöksmålet Göta kanal, samtidigt som vi återigen tar vårt ansvar för säkerheten vid en av kanalens välbesökta platser, säger Anders Donlau i pressmeddelandet.