Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 25 2017
Senaste Nytt

Optiwind och SPM Instrument i samarbete

Foto: Optiwind
Foto: Optiwind
Publicerad av
Peter Höök - 19 jan 2016

Tjänsteleverantören Optiwind BV, baserad i nordöstra Nederländerna, installerar onlinesystem för tillståndskontroll i vindturbiner. Den främsta kundgruppen är privata ägare och kooperativ som äger en eller flera turbiner. Optiwinds affärsmodell bygger på ett paket som erbjuds som ett alternativ till OEM när leverantörens garanti löpt ut.

Optiwind har avtalat med försäkringsbolagen om en sänkning av vindkraftsägarnas försäkringspremier om ett onlinesystem för tillståndskontroll installeras i ett vindkraftverk. Om lager- eller växelproblem upptäcks av det team som analyserar mätdata, rekommenderar Optiwind ägaren att sätta in underhållsåtgärder, som utförs av föredragna servicepartner. På detta sätt bevakar Optiwind både ägarnas och försäkringsbolagens intressen.

Onlinesystemet Intellinova Compact övervakar kontinuerligt de viktigaste delarna i vindkraftverket. I detta system monteras vibrations- och stötpulsgivare permanent på växellåda, generator och huvudlager. Givarna mäter kontinuerligt stötpulser och maskinvibration som härrör från de olika komponenterna. Mätdata skickas till ett datacenter via 3G. Analysen genomförs av vibrationsspecialister - certifierade enligt ISO 18436-2 CAT III - med hjälp av programvaran Condmaster Ruby.