Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

ABB uppgraderar världens första HVDC-länk

Bild: ABB
Bild: ABB
Publicerad av
Peter Höök - 28 jan 2016

ABB har tagit hem order värda mer än 22 miljoner dollar från Vattenfall Eldistribution på uppgradering av världens första kommersiella länk för överföring av högspänd likström, HVDC. Länken installerades av ABB 1954. Beställningarna bokades i fjärde kvartalet 2015.

HVDC-länken för 150 kilovolt  har kapacitet att överföra 320 megawatt från Västervik till Ygne på Gotland, en sträcka av runt 100 kilometer. Förbindelsen förser Gotlands 58 000 invånare med el och möjliggör samtidigt överföring till fastlandet av vindkraft som produceras på ön. Uppgraderingen ska bidra till att stärka kapaciteten och tillåta anslutning av ännu mer gotländsk vindkraft till elnätet på fastlandet för användning både i Sverige och utomlands.

Som en viktig del i uppgraderingen ska ABB installera sitt avancerade styr- och övervakningssystem Mach, vilket fungerar som hjärnan i ett HVDC-system. MACH erbjuder en oöverträffad beräkningskapacitet och hög förmåga att integrera och hantera styr- och skyddsfunktioner och är konstruerat för säker drift dygnet runt under 30 år eller mer. Systemet inbegriper också avancerade funktioner för felrapportering och fjärrstyrning. Som en del av projektet ska kylsystemet också uppgraderas. Genom att ersätta föråldrad utrustning får Gotland en tillförlitligare elförsörjning och installationen av ett modernt operatörsgränssnitt kommer att bidra till ökad livslängd i tillägg till förbättrad tillgänglighet och funktionalitet.