Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

Ny verkstad för 3D-printing

Foto: Siemens
Foto: Siemens
Publicerad av
Peter Höök - 04 feb 2016

Siemens har invigt en ny verkstad för additiv tillverkning, allmänt känd som 3D-printing, på sin industrianläggning i Finspång. Additiv tillverkning möjliggör upp till 90 procent minskade ledtider jämfört med konventionella metoder, till exempel gjutning, borrning med mera. Precisionen i tillverkningen kan leda till upp till 10 gånger snabbare tillverknings- och reparationstider och förkorta utvecklingscyklerna från år till månader eller veckor. Förutom hastigheten är fördelen med additiv tillverkning jämfört med konventionella metoder dess förmåga att framställa praktiskt taget alla tänkbara former och inre komplexitet utan att behöva använda delkomponenter.

– Med den här investeringen kan vi utveckla nya och förbättrade komponenter och utföra reparationer, till exempel brännarspetsar för att serva våra industriella gasturbiner betydligt snabbare. Med hjälp av det här innovativa tillvägagångssättet, förkortar vi reparationstider från månader till veckor. Det är ett viktigt steg i vår förmåga att svara på våra kunders behov, säger Thorbjörn Fors, global affärsområdeschef för Distributed Generation på Siemens i ett pressmeddelande.

Med en additiv tillverkningsmetod byggs komponenter upp lager för lager. Ett tunt lager av ett speciellt sammansatt metallpulver sprids ut på en neutral yta. Efter det smälter en laserstråle lagret av metallpulver till önskad form. Processen upprepas sedan tills produkten är färdig.