Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

Rusfors kraftverk rustas

Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall
Publicerad av
Peter Höök - 08 feb 2016

Vattenkraftverket i Rusfors i Umeälven togs i bruk 1962. Drygt femtio år senare är tekniken i Rusfors kraftverk uttjänt. Delarna i verket börjar slitas ut och de gamla lösningarna går inte i takt med tiden. De flesta av dagens vattenkraftverk togs i drift på femtio- och sextiotalet och energiformen står för närmare hälften av den svenska elproduktionen. Då förstår man att en av Vattenfalls stora utmaningar är att bygga om och effektivisera stora delar av vattenkraftverken.

Madeleine Hagelberg är projektledare på Vattenfall och ansvarar för Rusfors-projeket.

– Vi behöver upprusta anläggningarna för att få säker och bra elproduktion, säger hon. När det gäller dammarna är det stort fokus på att upprätthålla och förbättra säkerheten. I övrigt handlar det om effektiviseringar och förbättringar för miljön, till exempel att hitta tekniska lösningar som inte kräver så mycket olja.

De stora och komplicerade projekten syftar till att säkra energiproduktionen för framtiden. Madeleine Hagelberg studerade energiteknik vid Umeå universitet, blev civilingenjör och gjorde sitt examensarbete på Vattenfall. Hon blev kvar på företaget och är sedan 2010 projektledare för investeringar inom vattenkraft. I fjol tog hon över Rusfors-projektet under upphandlingsskedet.

– I vanliga fall samarbetar jag med flera olika teknikbolag i projekten. Vad gäller Rusfors har vi en helhetslösning med ett konsultbolag, där en uppdragsledare samordnar alla teknikkonsulter. Det fungerar väldigt bra och för mig underlättar det att ha en enda samtalspartner. Dessutom minskar risken för att något faller mellan stolarna.