Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

Statlig utredning om regler för självkörande bilar

Foto: Mariordo
Foto: Mariordo
Publicerad av
Peter Höök - 25 feb 2016

Statens särskilde utredare av hur dagens regler ska anpassas till självkörande och därmed uppkopplade fordon, Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör för VTI, har bjudit in svenska AFCAR-alliansen till ett möte. Detta sker efter att svenska AFCAR i ett debattinlägg påtalat vikten av frågorna om vem som äger fordonsdatan och inte minst tillgången till aktuell och korrekt teknisk information från början tas med i utredningsuppdraget.

– Det är en stor utmaning att skriva lagar och skapa regelverk kring autonom körning och uppkopplade fordon. Dessa ska inte bara omfatta teknik kontra trafikregler, utan även ansvarsfrågan vid nyttjande av fordon, IT-/integritetsskydd och konkurrensregler, säger Jonas Bjelfvenstam i ett pressmeddelande

– Bilägare, verkstäder, fordonstillverkare och försäkringsbolag måste få klara spelregler, säger Christer Liljenberg, ordförande för SBF och talesperson för AFCAR-allians Sverige i pressmeddelandet.

Bakom AFCAR, Alliance for the freedom of car repair in the EU, står ett stort antal motorbransch- samt bilist- och andra konsumentorganisationer i Europa med bilen som gemensam nämnare.