Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

Nolltolerans mot nertid i industrin

Anders Källström talar på Underhållsmässan. Foto: Conventus
Anders Källström talar på Underhållsmässan. Foto: Conventus
Publicerad av
Peter Höök - 08 mar 2016

En av de första talarna på Underhållsmässans första morgon var Anders Källström från Sustainability Circle. Han redogjorde för det nya förhållningssätt som nu börjar att infinna sig i svensk industri när det gäller underhåll. Det handlar om att växla från att se underhåll som en kostnad till att förstå att underhåll är en ekonomisk tillgång för industrin. Hållbarhet är helt enkelt lönsamt, pläderar Anders Källström.

– Visionen är Nolltolerans mot fel och driftstopp vilket kan låta utopiskt. Men det tänkandet finns redan på många ställen. Ta flygindustrin till exempel – en flygmotor får helt enkelt inte stanna, och kärnkraften hyllar samma princip, menar Anders Källström.

I år satsar Sustainability Circle på en egen mässmonter, tillsammans med Chalmers i Göteborg, på en egen ”Speakers Corner”. Där kommer man att under mässdagarna hålla korta föredrag för, och diskussioner med besökarna. 

Anders Källströms anförande ställde frågan – hur kan svensk industri behålla tillverkning i landet och förhindra att högteknologi försvinner till låglöneländer? Svaret finns i digitaliseringen, menade Anders Källström – en tanke som ligger helt i linje med regeringens satsning på att göra landet ledande inom IoT. 

– Med digitalisering kan vi behålla och utveckla svensk industri och när Sakernas Internet nu blir verklighet har vi chansen att ta en ledande roll i den utvecklingen, menar Anders Källström.