Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 30 2017
Senaste Nytt

SPM presenterar HD ENV

Tomas Årman, SPM. Foto: Conventus
Tomas Årman, SPM. Foto: Conventus
Ny sensor från SPM
Ny sensor från SPM
Publicerad av
Peter Höök - 08 mar 2016

På Underhållsmässan visar SPM upp sin nya mätteknik HD ENV för tillståndskontroll. Den kombinerar flera olika metoder för att detektera skador i lager och kraftöverföringar och bygger på den nya nya accelerometern DuoTech.

– Den nya sensorn som kombinerar stötpuls- och vibrationsmätningar ger extremt långa förvarningstider. Det kan handla om månander och år, berättar Tomas Årman på SPM.

Det har kommit en ny insikt i tillverkningsindustrin när det gäller underhåll och nedtid. Man har tagit till sig visionen om 0-fel och 0-stillestånd, poängterar Tomas Årman. När det gäller verkstadsindustrin har man inte kommit lika långt men även där börjar insikten komma att trasiga maskiner kostar inte bara pengar att reparera. Stilleståndet i sig kan vara mångdubbelt dyrare.

– Vi skulle ju helst se att att industrin tillämpade våra mätmetoder redan när man installerar sina maskiner. Dels kan det ju uppstå leveransskador som omfatas av garantier, dels så kan man följa, till exempel, ett lager under hela dess tid i produktionen. Det ger ovärdeliga kunskaper både för tillverkare och användare, säger Tomas Årman, SPM.