Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

Maskiner får ett eget socialt nätverk

Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons
Publicerad av
Peter Höök - 17 mar 2016

Sociala nätverk mellan människor och maskiner väntas bli nästa stora megatrend inom Internet of Things. Cybercom lanserar därför Machinebook – ett socialt nätverk för uppkopplade maskiner och människor, som ska revolutionera hur företag håller koll på sin maskinpark. I takt med att maskinerna blir allt smartare ökar deras möjligheter att kommunicera direkt med människor. IT-konsultbolaget Cybercom har därför utvecklat Machinebook – ett socialt nätverk för maskiner och människor. Det nya tillvägagångsättet för socialt samarbete kan användas för att öka effektiviteten inom industriella och digitala tjänster.

– Det huvudsakliga syftet med Machinebook är att människor och maskiner lättare ska kunna samverka. Innehållet på nätverket produceras av både människor och maskiner, säger Tatu Hautala från Cybercom, i ett pressmeddelande.

I praktiken kan Machinebook tilll exempel fungera som en varningsklocka när en maskin stöter på oväntade problem. Då uppdaterar den sin status på det sociala nätverket, och informerar därigenom sina kontakter om att den inte kan genomföra sina uppgifter samt berättar varför den inte fungerar.

– Genom att koppla upp maskiner som kräver regelbundet underhåll på ett socialt nätverk kan företag spara resurser och öka produktiviteten, eftersom samverkan mellan människor ökar genom transparens och öppenhet, säger Tatu Hautala.

I princip kan vilken maskin som helst kopplas upp till Machinebook. Machinebook är ett socialt tillägg för traditionella IoT-system som kan integreras i det sociala nätverket.

– Machinebook har framför allt stor potential att öka effektiviteten i underhållet av maskinparken inom den industriella produktionen, men vi ser även användningsområden inom bland annat bilindustrin och för övervakning av skogsmaskiner, säger Tatu Hautala i pressmeddelandet.