Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

”Underhåll” kryper upp ur smörjgropen

Krönikör: Peter Höök
Krönikör: Peter Höök
Publicerad av
Peter Höök - 18 mar 2016

Om man tar pulsen på årets version av Underhållsmässan så inser man att något väsentligt har hänt i underhållsbranschen i Sverige. Det har infunnit sig ett slags självförtroende som inte tidigare existerat. Det är som om hela marknaden för underhåll vaknat till liv och insett att ”vi är värda något”, ”vi betyder något”, ”vi är dem som får svensk industri att rulla”. 

Och vad är det som håller på att hända? En vision håller att etablera sig i svensk industri. Den heter 0-tolerans mot fel och driftstopp i våra industriella processer. Helt enkelt att vår konkurrenskraft mot omvärlden är beroende av 0-felsvisionen för att hävda svensk industri på den framtida hårt konkurrensutsatta internationella marknaden.

Men är 0-visionen en ouppnåelig utopi? Många kan tycka det. Men vi har redan industriprocesser som arbetar under 0-felsvisionen. Ta flyget som exempel. Med tanke på hur många miljoner transportkilometer flyget presterar så representerar luftfarten ett bra exempel på hur 0-visionen fungerar i praktiken. En annan sektor är svensk kärnkraft. Här är 0-visionen ständigt levande. Varje liten del, varje skruv, varje mutter kontrolleras noggrant för att upprätthålla 0-visionen.

Visst går det att upprätthålla en produktion med nollfel om man tar lärdom av dom som redan är där. Så det som håller på att hända är att svensk industri och produktion börjar att inse att underhåll är en väsentlig ekonomisk faktor att ta in i balansräkningen. Att underhåll är lönsamt. Och att underhåll är ett konkurrensmedel som varit underskattat.

Inför Underhållsmässan hypades uttryck som ”IoT” och Industri 4.0 Men av det blev det inte mycket mer än ord. Många seminarier och föredrag handlade om IoT och autonoma system, men ute på mässgolvet såg man inte mycket av det. Saker är uppkopplade – jovisst men inte med varandra. Vi får nog vänta till underhållsmässan 2018 innan IoT blir verklighet.

Underhållsmässan 2016 gav i vilket fall en klar indikation om att branschen är på väg. Men kanske inte ännu funnit sitt idiom, sitt samlande namn för vart vägen bär? Håll utkik för uttrycket ”Smart Maintenance”.

Av Peter Höök