Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 25 2017
Senaste Nytt

SKF och Momentum höjer tillgängligheten hos Munksjö Paper

Foto: Momentum
Foto: Momentum
Publicerad av
Peter Höök - 29 mar 2016

Under 2015 har Munksjö Paper, SKF och Momentum Industrial samarbetat för att höja den tekniska tillgängligheten av ett speciellt valsverk som ingår som en vital komponent i ett av pappersverken. Ett mycket lyckat samarbete som vid summering kan påvisa årliga kostnadsbesparingar på drygt 1,7 miljoner kronor.

– Tillsammans kunde vi konstatera att förbrukningen av en viss lagersort sköt i höjden. Vi tog då fram kostnaderna för renovering, nya lager, produktionsbortfall, smörjning och underhållsarbete och lät dessutom SKF göra en lageranalys på det havererade lagret samt ta prov på smörjmedlet, berättar Jörgen Strinnefors på Momentumi ett pressmeddelande.

Därefter gjordes en rejäl orsaksanalys för att i första hand ta reda på vad som var det övergripande felet. Detta pekade på att axiallasten hade för hög belastning, med den påföljd att lagret kollapsade. SKF tog fram förslag på ett nytt CARB-lager av större dimension som klarade en axiell förskjutning med samma lasttryck. Till detta krävdes tillverkning av nya verktyg för att kunna framställa det nya lagret. Likaså skräddarsydde man ett nytt oljesystem med en pump som styrde oljetillförseln efter behov när produktionen var igång. Investeringskostnaden för detta uppgick till 900 000 kronor som utslaget över tio år blev 90 000 kronor per år, vilket möjliggjorde en payoff-tid på cirka sex månader ställt mot tidigare löpande kostnader.

Kostnaden för smörjtiden försvann, stora besparingar gjordes i minskat produktionsbortfall vid en beräknad servicelivslängd på tio år, och därmed minskade kostnaderna för renoveringar av lagerhus och inköpen av lager. Sammantaget innebar detta en årlig besparing på 1 784 400 kr och – det kanske viktigaste av allt – en problemfri drift.