Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, aug, 22 2017
Senaste Nytt

Liten cirkelsåg med samma skärkapacitet som stora maskiner

Foto: Bosch
Foto: Bosch
Publicerad av
Peter Höök - 21 aug 2015

De två nya handhållna cirkelsågarna från Bosch ger ett 15 procent djupare snitt jämfört med tidigare modeller med samma sågklinga. Detta tack vare en ny växelhusgeometri med två speciella detaljer: storleken på och placeringen av spindeln. Dels är den centralt monterade växelhusspindeln betydligt mindre än på de traditionella systemen, dels är den andra spindeln placerad ovanpå och förskjuten till sidan och är därför inte inne i den skärande axeln, vilket gör att sågklingan kan skära djupare.

Den nya cirkelsågen ger snickare, takläggare och andra professionella användare fler användningsmöjligheter samtidigt som den är lätt och smidig. Den nya handhållna cirkelsågen ger hantverkare stor precision. Båda sågarna kan användas med Bosch styrskenssystem. Den robusta bottenplattan av gjuten aluminium är utrustad med exakt frästa spår, som också gör maskinerna kompatibla med styrskenor från andra tillverkare. Samtidigt är rotationspunkterna i de två cirkelsågarna designade på ett sådant sätt att sågklingans position är identiskt i snitt i 45 och 90 graders vinkel. Det är därför möjligt att göra dessa snitt med samma styrskenssystem.

Cirkelsågen har ett skärdjup på 63 millimeter, en vikt på endast 3,8 kilo och kraftfulla motorer, vilket garanterar hög skärhastighet. Sågarna har en effekt på 1 200 watt till 1 350 watt. Maskinerna är utrustade med elektronik som gör det möjlighet att välja mellan sex hastigheter. Maskinen håller således en kontinuerlig hastighet även vid djupa snitt i hårt material och är lämplig för att skära i flera olika material, exempelvis trä, mjukare metaller såsom mässing eller aluminium och värmekänsliga plaster.