Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 23 2017
Senaste Nytt

Ny kapskiva med slipfunktion

Foto: Tyrolit
Foto: Tyrolit
Publicerad av
Peter Höök - 16 feb 2016

Nu lanserar Tyrolit "Cut and Grind", en unik skiva som är godkänd för både kapning och slipning. Bredden på 2 millimeter gör att den är en fullvärdig kapskiva och det försänkta navet gör den stabil nog att slipa med. Det har länge funnits behov på marknaden av en skiva som går att både kapa och slipa med.

– Tyvärr så använder många kapskivor till att slipa bort grader fast det inte är tillåtet, säger Göran Nyberg, nordisk produktchef på Tyrolit i ett presseddelande.

De kapskivor som finns på marknaden idag är inte godkända att slipa med. Trots att det föreligger en säkerhetsrisk så ignoreras den alltför ofta. Skivorna är inte tillräckligt stabila för att användas till slipning och de riskerar att sprängas i bitar i just slipmomentet.

Men Tyrolits nya skiva "Cut and Grind" är godkänd enligt Europastandard EN12413 för både kap och slip. Det kommer att innebära en klar effektivisering av arbetet samtidigt som man inte tullar på säkerheten.

– För att spara tid så har man ofta inte bytt mellan kap- och slipskivor när man är mitt uppe i arbetsmomenten. Nu behöver man inte tänka på det, först kapar man och sedan slipar man till kanterna. Och det finns ingen säkerhetsrisk i det över huvud taget. Dessutom gör konstruktionen av vår nya skiva att även kapningen blir säkrare, säger Göran.