Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, maj, 25 2017
Senaste Nytt

Ny generation membranventiler från GPA

Foto: GPA
Foto: GPA
Publicerad av
Peter Höök - 02 mar 2016

DK ventilen har markant förbättrade flödesegenskaper med fördubblat flöde jämfört med tidigare generation. Med ny modern designteknik har även ventilhusets storlek kunna minskats, dock är inbyggnadsmåtten desamma som tidigare generations ventiler vilket gör att du lätt kan uppgradera en befintlig installation.

Förutom flödesegenskaperna har även manöverdon och handratten uppgraderats. Den ergonomiskt utformade handratten kommer nu med en integrerad låsfunktion där ratten kan låsas i 300 positioner för att undvika oavsiktlig manövrering, ratten kan även låsas med hänglås. Tillsammans med dom förbättrade flödesegenskaperna som ger ett linjärt flöde är ventilen väl lämpad för reglering. Handratten är även försedd med en integrerad märkbricka som kan användas för att till exempel skriva in vilket media som går i ledningen eller ett ventilnummer.

Membranventiler lämpar sig väl i applikationer där det skall vara lätt att göra rent i ett system eller att man vill minimera risken för att partiklar eller media samlas i dödutrymmen som till exempel bakom en kula i en kulventil. Ventilen är även väl lämpad där man vill kunna reglera ett flöde utan allt för stor strypning. Exempel på applikationer är läkemedels- och livsmedelstillverkning, färg och lack tillverkning, kemiska aggressiva applikationer där man vill kunna reglera ett flöde, till exempel betbad inom stålindustrin.