Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, aug, 22 2017
Senaste Nytt

Sköter om världsarvet Skogskyrkogården

Kontraktet är värt cirka 4 miljoner kronor per år

Skogskyrkogården. Foto: Svevia
Skogskyrkogården. Foto: Svevia
Publicerad av
Peter Höök - 05 maj 2017

Sedan den första april sköter Svevia, på uppdrag av Stockholm Stads kyrkogårdsförvaltning, om grönytor och gravytor på den vackra kyrkogården. Skogskyrkogården finns sedan 1994 upptagen på Unescos världsarvslista. Den invigdes 1920, är 100 hektar stor och omfattar över 90 000 gravplatser.

– Uppdraget är att på ett så bra och fint sätt som möjligt ta hand om kyrkogårdens allmänna grönytor och de ytor där det finns gravplatser. Under april har vi avlägsnat barr, grus och kvistar som hamnat i gräset när snön har smält. Nu planterar vi påskliljor och penséer som sedan ersätts med sommarblomster. Från och med maj kommer vi att behöva börja klippa gräset och skära kanterna så de är raka och prydliga. För att kunna utföra arbetet med minsta möjliga störning och bästa resultat har vi köpt in nätta gräsklippare som ryms mellan gravarna. Vi planterar på enskilda gravar enligt en beställningslista från förvaltningen och för att planera vårt arbete med hänsyn till gravsättningar får vi löpande information om veckans händelser, säger Mattias Carlsten, Svevia.

Svevia ansvarar för den norra delen av Skogskyrkogården som omfattar planteringsavtal på 15 000 gravar och gräsklippningsytor på cirka 300 000 kvadratmeter. Eftersom det är en så unik miljö är kyrkogården flitigt besökt inte bara av anhöriga och sörjande utan även av turister och olika former av studiebesök.

– Samtidigt som vi har ett arbete att utföra vill vi göra det med så stor hänsyn och känslighet som en sån här plats kräver. Den ska både ge besökare en vacker upplevelse och vara en plats för stillhet och personliga minnen. Skogskapellet som ligger i kvarter 12 är det mest populära kapellet som nästan alltid är fullbokat på vardagarna, så där får vi starta tidigt på morgonen, för att sen förflytta lite längre bort. Det här är på flera sätt en väldigt unik arbetsplats. Vacker, rogivande och med ett historiskt perspektiv.

Uppdraget sträcker sig över tre år med möjlighet till ett års option.