Mötesplatsen för dig inom drift- och underhållsbranschen, aug, 22 2017
Senaste Nytt

Satsar 40 miljarder på ny batterifabrik

Valet av etableringsort i slutfasen

Foto: Biltema
Foto: Biltema
Publicerad av
Peter Höök - 28 apr 2017

Ska bli Europas största batterifabrik och den kommer att kosta 40 miljarder kronor innan den är helt utbyggd. Mycket står på spel och tidsramarna är snäva när Northvolt snart tar beslutet om var fabriken ska ligga. I slutet av juni fattar Northvolt beslut om etableringsort.

– Det är ett väldigt stort värde med att vara först i Europa att bygga den här fabriken. Vi har blickarna på oss både från intresserade investerare och framtida kunder och därför håller vi ett mycket högt tempo med siktet inställt på byggstart andra halvåret 2018., säger Peter Carlsson, vd och delägare i Northvolt till Affärsliv.com.

Peter Carlsson arbetade tidigare som logistikchef på Tesla och var tidigare en av Elon Musks närmaste medarbetare. Nu är han en av huvudägarna i Northvolt.

Den 500 000 kvadratmeter stora anläggning som Northvolt ska vara färdig för produktionsstart sent under 2020 och fullt utbyggd produktion hoppas man ha under 2023. Fullt utbyggd kommer fabriken att producera 3 000 batterier i minuten och det kommer att handla om stora volymer som ska transporteras ut från farbrik till slutkunder i olika länder.